Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Β. Χαραλάμπους, θεολόγου: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο politis.com.cy (25/9/2016), του κ. Διονύση Διονυσίου, και που τιτλοφορείται «Αφήστε τα παιδιά να προσκυνήσουν» αναφέρεται και στην προσκύνηση από παιδιά του νηπιαγωγείου Αγίων Λειψάνων. Αναρωτιέται ο κ. Διονύσης Διονυσίου  στο εν  λόγω άρθρο του το εξής: «Έχει δικαίωμα ένας δάσκαλος να μαζέψει τα παιδιά του νηπιαγωγείου που διδάσκει και να τα πάρει να προσκυνήσουν λείψανα αγίων σε μια ορθόδοξη εκκλησία, χωρίς καν να ενημερωθούν οι γονείς 

Είμαστε Ορθόδοξοι και ως Ορθόδοξοι τιμούμε τα Λείψανα των Αγίων μας και αυτό θέλουμε να κάνουν και τα παιδιά μας.  Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι «Λείψανα Αγίων, ρίζαι κάτω πεφυτευμέναι, και τους κλάδους εις τον ουρανόν ανατείνουσαι». Επίσης αναφερόμενος στα Άγια Λείψανα λέγει: «Πόσοι γουν εξ ου το σώμα εφυτεύθη τούτο εν τη γη, μυρίας ετρύγησαν ιάσεις από της αγίας ταύτης θήκης, και ουκ απέλιπεν ο καρπός».

Έχω τη βεβαιότητα ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των γονιών αν όχι όλοι, συνηγορούν στην τιμητική προσκύνηση Αγίων Λειψάνων από τα Ορθόδοξα παιδιά του νηπιαγωγείου. «Ο τιμών Κύριον τιμά και Άγιον, ο δε ατιμάζων άγιον, ατιμάζει και τον εαυτού Δεσπότην» (Επιφ. εν αιρεσ. 78 Κεφ. 21), λέγει ο Άγιος Επιφάνιος.

«Ας μην θεωρηθεί λοιπόν μεμονωμένο το πρόσφατο συμβάν της λειψανοπροσκύνησης ανηλίκων. Πρόκειται για τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Η Εκκλησία στην Κύπρο με την ανοχή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, αποδέχονται και ανέχονται τη λειτουργία ενός κρυφού αλλά πανίσχυρου curriculum που διαχέεται σε κάθε εκπαιδευτική έκφανση από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου», ανέφερε ο κ. Διονύσης Διονυσίου.

Ομιλεί και για το ΑΚΕΛ ο κ. Διονύσης Διονυσίου; Τι εννοεί διερωτώμενος «συμπεριλαμβανομένου και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ»; Λησμονεί πως κρατούσαν ουρές  στην πρώην ΕΣΣΔ του απάνθρωπου ολοκληρωτικού καθεστώτος, για να ‘’προσκυνήσουν’’ ‘’εκόντες - άκοντες’’, μηδέ εξαιρουμένων των επισκεπτών, το ‘’επιμελώς’’ ταριχευμένο σώμα του Λένιν, ενός διώκτη του Χριστιανισμού και του εφαρμοστή του απάνθρωπου κόκκινου φασισμού; 

«Και ότε μεν Ιουδαϊκώς απέθνησκον οι άνθρωποι, βδελυκτά ην τα θνησιαμαία· ότε δε υπέρ Χριστού ο θάνατος, τίμια τα λείψανα των Οσίων αυτού»…«νυν δε ο αψάμενος οστέου  μάρτυρος, λαμβάνει τινά μετουσίαν αγιασμού εκ της του σώματος παρεδρευούσης χάριτος» (Αγίου Βασιλείου, Επιστολή 197,2), αναφέρει ο Άγιος Βασίλειος

Ο λαός της Κύπρου κατά την μεγάλη του πλειοψηφία είναι Ορθόδοξος και τιμά τους Αγίους του και τα Άγια Λείψανα των. Από αυτό το σέβας έλκει την καταγωγή του ο ‘’κανών’’ που αναφέρεται ο κ. Διονυσίου.  Πράττει ο λαός  αυτός,  αυτό που ο Άγιος Νικηφόρος ο Ομολογητής αναφέρει γράφοντας προς τον Πάπα Ρώμης Λέοντα: «Προσκυνώ και περιπτύσσομαι τα σεβάσμια των Αγίων Λείψανα, ως ιατρείον ψυχικών τε και σωματικών παθημάτων τυγχάνοντα». 


Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί  τιμούμε τους Αγίους μας και τιμητικώς προσκυνούμε τα Άγια Λείψανά τους. «Και ναούς αγίων, και τάφους και λείψανα πιστοίς βρύοντα ιάσεις πιστώς προσκυνούμεν, τον αυτούς δοξάσαντα Χριστόν και ανευφημούντες» (Φωτίου Επιστ. Ι), λέγει ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας. Γι’ αυτό κι εμείς τιμητικώς προσκυνούμε τα  Λείψανα των Αγίων μας και αυτό θέλουμε να κάνουν και τα παιδιά μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου